Strammere regler for udlejning af ens bolig

Christianshavn rummer mange små 2 værelses boliger, som i dag ofte anvendes af ejerne til korttidsudlejning. I sær udlejning via Airbnb portalen er populært. E/F Aladdin er en af byens største ejerforeninger med overvægt af 2 værelses boliger.

Et nyt regelsæt for korttidsudlejning, forslået af EU, synes nu at være på vej. EU forslår, at selskaber, som driver korttidsudlejning, fremover skal dele flere data med de nationale myndigheder. Det gælder blandt andet oplysninger om antallet af brugere, og om antallet af brugernes antal overnatninger.

Valget er slut, og hvad sker der nu!

Valgresultatet blev mudret med risiko for 4 år mere med de sidste 3 års løgne og bedrag. Fremtiden er lagt i hænderne på 3 røde mandater valgt på Grønland og Færøerne..

Rød 87 inkl. de Radikale, som blev halveret- Moderaterne fik mandater 16, mens de blå fik 72 mandater. DF og Alternativet begge over spærregrænsen, og 14 partier kom i Folketinget.

Resultatet i nat, og forhandlinger vil blive kommenteret på temasiden : Det repræsentative demokrati og Folketingsvalget.

Betalingsmuren har ramt lokalavisernes indhold

Efter Ørestad Avis har lagt dens indhold bag en betalingsmur er spørgsmålet? Hvad gør Christianshavneren.

Reklameindtægter er i de fleste medier stagnerende, og selv de mest trofaste lokale annoncører er med den voldsomme inflation blevet tilbageholdende.

På Christianshavn udgiver folkene bag lokalavisen avisen gratis. Avisens set-up er baseret på frivilliges indsats, på gratis redaktionslokaler, og avisens udgifter til trykning finansieres såvidt vides alene af avisens annonceindtægter.

Når Ørestad Avis ikke længere kan og vil, og bruger dens “Overlevelse” som begrundelse, er spørgsmålet også aktuelt for Christianshavneren! Du kan her her læse Ørestad Avis’s begrundelse.

Hashsalg og almene lejeboliger i symbiose?

Hashsælgerne i Pusher Street sælger selvfølgelig hash, men de sælger også joints, og har sikkert mere på hylderne, men på flere parametre end hash adskiller Fristadens beboere sig fra det øvrige Christianshavn, og kan kaldes for et filosofisk eksperiment. Christianshavns beboere kan derfor betragtes som en broget flok mere end de er udtryk for diversitet, da eksistensvilkår og værdier i bydelen er vidt forskellige.

I et fællesskab har alle fælles værdier, men er det tilfældet med Christiania, som i har 2022 cirka 1.000 fastboende i alle aldersklasser, som alle går ind for Fri Hash, men har en vidt forskellig livsstil. Et fællesskab er rodfæstet i ritualer og traditioner, og man sige konsensus er en form for ritual, men de er ikke enige. Til gengæld er de enige om ikke at betale husleje, men betaler en brugsleje til fælles aktiviteter.

Bydelens øvrige kvadranter tæller omkring 12.000 beboere, og de 4 kvadranter er indbyrdes præget af vidt forskelllige boligformer. Der findes flere almene boligselskaber, der findes andelsboliger, og der er ejerboliger i mange udgaver og prisklasser. Fra mio. dyre 2 vær. på 44m2 i Aladdin, til de mest eksklusive boliger på landsplan.

Den almene bebyggelse “Det hvide snit” som har anket en sag om adgangsforhold til kajen.

Hovedparten af de 12.000 borgere er bosat i den samme kvadrant som Christiania, samt på Christiansbro, en sydlig kvadrant, hvor Ørkenfortet, Christianskirken og Skat holder til. Denne kvadrant i Syd er primært beboet af et mere velhavende klientel, sammen med en del erhverv i Langebrogade, end det er tilfældet i hovedparten af de ældre arbejderboliger i Aladdinkvarteret. Boligerne ud til kanalen undtaget. De 2 resterende kvadranter har mere sparsomme indbyggertal.

Det skal derfor blive spændende at se, hvordan denne brogede sammensætning af diversitet kommer til udtryk i den ny Bydelsplan 2023, som er under udarbejdelse.

Gammel Dok i dag

Strandgade ligger på den pæne side af kanalen og er præget af Købmandsgårde. Den huser Udenrigsministeriet og tidligere DAC, som i 2018 er flyttet til BLOX på Christians Brygge. Miljøministeriet har uændret lokaler i Strandgade med mange erhverv.

Den oprindelige beboersammensætning på Christianshavn er tilført nyt blod efter Holmen er gjort tilgængelig og renoveret, primært med meget dyre andels- og ejerboliger samt en del kulturelle instutioner. Se hvilke på #Events

AirBnb, den stigende inflation og udlejning.

Kan udlejning afbøde de stigende inflationsudgifter. Det synes at være tilfældet i Frankrig. Men hvordan ser det ud i Danmark? Det ved vi ikke, og vi ved heller ikke hvilken den om sig gribende AirBnb udlejning på Christianshavn har indvirkning på bydelens liv.

På boligmarkedet har forældrekøb været udbredt gennem mange år, og efter endt studietid er boligen ofte brugt til udlejning gennem AirBnb. Det har haft den konsekvens, at mange af Københavns og ikke mindst Christianshavns billige boliger er forsvundet, som følge af forældrenes friværdier.

I perioden fra 2000 til 2018 steg antallet forældrekøb fra 4.000 til 8.300 i Københavns Kommune og fra 630 til 1.340 i Frederiksberg Kommune, men efter 2020 er salget gået tilbage.  Salget er faldet med henholdsvis 16% og 35 % i de to kommuner.

Faldet skyldes flere ting. Generelle prisstigninger, en forringelse af skattefordelene indført primo 2021 og samtidig er udbuddet er lavt, da der er færre egnede boliger. Det forringer mulighederne for at finde en bolig til en pris, forældrene kan betale,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Men med Covid er der også her sket et fald, og de privatejede boliger udlejes med store rabatter, men dog stadig til høje priser. Og der kan være mange penge at tjene via AirBnb. AirBnb lejer ud på dags- / uge- eller månedsbasis, og de har de første 15 sider i deres katalog på internettet med boliger på Christianshavn, i Middelalderbyen og først på Amager på plakaten.

De udlejes på denne måde :

Indre By er det gamle bydels hjerte i København. Det er her hvor turister tager hen første gang de er i København, for at tage billeder af de ikoniske bygninger og royale paladser. Men det er mere end bare et stykke museum. Her finder du nemlig også en del livlige barer og pubs og indbydende cafeer i midten af Indre By, sammen med de farverige facader ved Nyhavns havn, hvor de små jazzklubber er i perfekt symmetri med de udendørs ølsteder i sommerperioden. Hvis man skal shoppe, er Strøget stedet du skal tage hen, med dens mange populære butikker. Hvis du/i er skal afsted på familieferie, skal i overveje at finde et sted tæt på den store forlystelsespark Tivoli.

Søger du som ung studerende en billig studiebolig, så ser det derfor ved årets studiestart i 2022 mere sort ud end nogensinde før, hvis ellers boligen skal ligge på Christianshavn, hvor der ellers er rigtig mange små lejligheder, og i Indre by men de er optagne til andre formål. 

Vi har skrevet om problemet med AirBnb og priser på Christianshavn før.

I 2022 koster det at leje en lille AirBnb 2 værelses på 44 m2 42.000 krpå månedsbasis på Christianshavn med tillæg af et servicegebyr på 2.508 kroner. Rabatten oplyses til at være 18.900 kr. Prisen synes at være yderligere nedsat i februar til 18.000 kr. for 7 dage.

En AirBnb indtægt i denne størrelsesorden kan modvirke eller afhjælpe de ekstra udgifter den voldsomme inflation pålægger husholdingerne.

Hvilken fremtid har turismen i København.

Turismen i de europæiske storbyer har mange steder gjort hverdagslivet surt for byernes indbyggere. I København har den i sær sat sit præg på bylivet i den Indre by og på Christianshavn, men samtidig gjort livet surt for de mange studerende, som hvert år jagter en studiebolig tæt på Universiteterne.

Den internationale turisme i København har endnu ikke nået niveauet fra før Corona, men hotellerne melder alligevel om stor fremgang i 2022, men den skyldes primært en stigende indenlandsk efterspørgsel.

Om den internationale turisme vender tilbage til København i samme omfang som tidligere, og hvornår, det må tiden vise, men foreløbig har Covid sat en prop i flytrafikken, og krigen i Ukraine har sat en prop i de mange krydstogtskibe som anløber København, som oprindelig havde Sankt Petersborg som den endelige destination.

Nyhavn et populært turistmål for de fleste

Den stigende turisme medfører problemer i mange europæiske byer, og er ikke kun et dansk fænomen. I Frankrig tæller de 85 mio. udenlandske turister om året, et tal som forventes at stige til 100 millioner til næste år.

Frankrig melder allerede på dette tidspunkt total udsolgt i 2022, så for en udlænding er det nærmest blevet umuligt at opdrive en ledig feriebolig i alle sektorer noget steds i landet, og det er blevet dyrt.

Måske er det derfor tilstrømningen af hollandske campister i sommeren 2022 har søgt til Danmark, hvor turismen lever i bedste velgående.

I New Zeeland har udviklingen affødt en debat om købedygtige turister : New Zealand wants to attract wealthy tourists, not those who spend $ 10 a day De ønsker Ikke flere backpacker turister. Om vi vil se de samme tendens herhjemme må tiden vise.

København på vej mod overturisme. TV 2/Lorry den 23.08.22

Backpacker turismen er under angreb fra turismeindustriens organisationer, men det er et åbent spørgsmål om Tivoli, Middelalderbyen og den lille havfrue stadig er tilstrækkelige trækplastre for de mere velhavende og pengestærke turister fremover? Fremtiden synes usikker.